Verduurzaming van de gemeente Halderberge door plaatsing zonnepanelen op gemeentehuis

Op het dak van het gemeentehuis in Oudenbosch liggen sinds kort 269 nieuwe zonnepanelen. De opbrengst van deze zonne-energie wordt beschikbaar gesteld aan deelnemende inwoners van de gemeente Halderberge.

Energie coöperatie Energiek Halderberge heeft in 2017 het idee ontwikkeld om zonnepanelen op het dak te leggen en heeft daarvoor afspraken met de gemeente gemaakt. Energiek Halderberge heeft vervolgens het verdere proces opgepakt zoals het zoeken van deelnemers, het selecteren van een leverancier en de voorbereidingen voor alle technische aansluitingen.

Vrijstelling energiebelasting

In september zijn de panelen op het dak gelegd en inmiddels is de aansluiting zo goed als gerealiseerd. Wethouder Hans Wierikx: “Het mooie van dit project is dat door middel van de zogenaamde Postcoderoosregeling 22 deelnemers aan het project direct profiteren van de zonnepanelen door een vrijstelling op de energiebelasting.’’

Verduurzaming van de gemeente Halderberge

Wethouder Jan Mollen van de gemeente Halderberge vult aan: “Naast het plaatsen van zonnepanelen op het gemeentehuis, onderzoeken we nu ook of andere gemeentelijke gebouwen kunnen worden voorzien van panelen of andere voorzieningen. Op deze manier draagt de gemeente bij aan het verduurzamen van haar gebouwen.’’

Verschillende motivaties

Onno Eigeman van Energiek Halderberge schetst de motivatie van deelnemers: “Er zijn bijvoorbeeld deelnemers die hun panelen beschikbaar stellen aan hun kleinkinderen, maar ook deelnemers die hun hele energierekening willen verduurzamen met deze panelen.”

Nieuwe mogelijkheden

Energiek Halderberge blijft zoeken naar nieuwe mogelijkheden om dergelijke projecten op te starten. Project-ideeën kunnen daarom ten allen tijden aangedragen worden bij de instantie.