Initiators van Energiek Halderberge | om

De initiators van Energiek Halderberge | om zijn Onno Eigeman en Camiel Vormer, beiden woonachtig in Halderberge.

Onze visie: Samen Halderberge duurzaam maken

Duurzaamheid kunnen we meer mogelijk maken door zaken gewoon op te pakken en laagdrempelig te maken. Daarbij geloven we sterk in samenwerking.  Met een coöperatie kunnen we samen dingen voor elkaar krijgen die je alleen niet zo snel lukken. Lokale productie wordt in de komende jaren steeds belangrijker. Dat zie je nu al op verschillende vlakken gebeuren. Vandaar onze missie: samen Halderberge duurzaam maken. De winst van Energiek Halderberge | om wordt aangewend voor nieuwe energieprojecten.

We stimuleren innovativiteit en creatieve benaderingen. Dus niet alleen zonnepanelen op een dak plaatsen, maar ook vooral op manieren die misschien niet zo snel voor de hand liggen en andere duurzame energie toepassingen.

Wij geloven ook niet dat het moet gaan om de laagste prijs, maar om het bewust kiezen voor lokale stroom, tegen een concurrerende prijs.

Verder vertrouwen we op open en eerlijk zaken doen. We hebben daar de volgende waarden aan gekoppeld:

  • Samenwerken
  • Duurzaam
  • Transparant
  • Innovatief
  • Toekomstgericht

Ambities van de initiators van Energiek Halderberge | om:zonnepanelen-met-windmolen

  • Samen Halderberge duurzaam maken:  zo snel mogelijk met zoveel mogelijk leden lokale energie opwekken
  • Meerdere gezamenlijke inkoopacties
  • Zoveel mogelijk openbare gebouwen helpen om eigen energie op te wekken met behulp van gezamenlijke acties
  • Werken aan participatie van een eigen windmolen samen met onze leden.

Duurzaamheid is iets wat ons allemaal aangaat. Vandaar dat wij graag samenwerken met verschillende partijen, bij voorkeur lokaal.  Zoals bijvoorbeeld de leveranciers van zonnepanelen, gemeente Halderberge, bewoners uit de verschillende woonkernen en wijken in Halderberge en onze sponsoren.

Soms lijkt duurzaam ver van ons bed, of iets wat alweer “voorbij” is. Maar niets is minder waar. Het is nog maar net begonnen. Veel duurzame toepassingen zie je niet terug, maar zit in producten die we dagelijks gebruiken. Zo zitten er in nieuwe auto’s veel gerecycled materiaal. Zoals oude plastic PET flessen die als grondstof voor dashboards gebruikt worden. En zo zijn er nog tal van voorbeelden.

Het mooie van zelf stroom en energie opwekken vinden wij dat het zichtbaar is. Je draagt letterlijk zelf iets bij.

Wij zijn deze coöperatieve vereniging in 2013 begonnen, om ons te richten op het verduurzamen van de gemeente Halderberge, waaronder de levering en opwekking van duurzame energie.
Energiek Halderberge | om is ontstaan vanuit onze behoefte als inwoners duurzame energie door te zetten. Om nu echt iets te doen, voor onszelf, de generaties na ons en het milieu. Er zijn door de overheid diverse duurzame (klimaatneutrale) doelstellingen vastgesteld, maar het omzetten naar het echt doen blijft sterk achter. Ook doordat mensen niet voldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden en de vele voordelen. Door een lokale coöperatie zonder winstoogmerk op te zetten, kunnen wij samen met de inwoners van Halderberge acties opzetten (zoals gezamenlijk inkopen en laten plaatsen van zonnepanelen, gezamenlijk gebouwen voorzien van panelen, leveren van Nederlandse groene stroom etc.).

Wij willen niet afwachten, maar gewoon actie nemen. Dus zijn we begonnen. Nu is ons doel meer mensen te betrekken en echt gezamenlijk duurzaam voor elkaar krijgen op een eenvoudige manier. Maar heel Nederland is wat te groot, dus wij concentreren ons op Halderberge. Met 32.000 inwoners en 2.300 bedrijven kunnen we daar een slag maken!

Een coöperatievorm hebben wij bewust gekozen, omdat er geen winstoogmerk aan vast zit. Wij zijn onafhankelijk en ieder lid of bestuurslid heeft inspraak. De nieuwe manier van samenwerken, wat ons betreft. Daar zal het in de toekomst meer en meer naartoe gaan.

We hebben ook bewust voor de naam Energiek Halderberge | om gekozen. Halderberge is een dynamische omgeving: een woon- en werkgebied met energieke mensen, energieke bedrijven, verenigingen etc. Daarnaast zijn wij een energieke coöperatie: wij hebben er zin in om duurzaam dichtbij te brengen.

Reacties gesloten.