Coöperatie Energiek Halderberge | om

Coöperatie Energiek Halderberge | om is een initiatief op eigen kracht van inwoners uit Halderberge. Een coöperatie zonder winstoogmerk. Wij als inwoners willen de handen ineen slaan en daarmee duurzame energie helpen versnellen. Voor nu, de generaties na ons en het milieu. Want er is al heel veel mogelijk.

Wij willen duurzame energie voor iedereen in Halderberge mogelijk maken. Dit doen we samen met de leden (particulieren, bedrijven, verenigingen, etc.) Door slimme acties op te zetten, samen te werken met de ondernemers in Halderberge  of de directe regio en de mogelijkheden die er nu zijn zorgen we voor duurzame energie. Onze missie is dan ook kort en krachtig: samen Halderberge duurzaam maken.

Waar te beginnen?

We zullen met elkaar stap voor stap actie moeten ondernemen. Je kunt eenvoudig lid worden en zich bij ons aansluiten. Het kenmerk van een coöperatie is dat je kan meedenken en meebeslissen als je dat wilt. Je kan ook actief meewerken om onze coöperatie tot een succes te maken.

Je kan bijvoorbeeld meedoen met:

 • gezamenlijke inkoopactie zonnepanelen
 • gezamenlijke projecten: panelen of wind op gezamenlijk dak
 • stap over op groene energie
 • actief meewerken

Eigen energie: duurzamer én goedkoper

De energiebehoefte in de hele wereld neemt toe en Europa is behoorlijk afhankelijk van de energieleveringen uit andere delen van de wereld. Energie van fossiele brandstoffen, zoals olie, gas en steenkool, worden schaarser en steeds duurder. Bovendien zijn deze bronnen slecht voor het milieu (klimaat, emissies, leefomgeving). Eigen opgewekte energie is goedkoper. Zelf opwekken, ook naar de toekomst, is daarom gelijk een slimme investering. Een investering in zonnepanelen is bijvoorbeeld binnen circa 8 jaar terugverdiend, terwijl de panelen 25 jaar meegaan. Daarnaast hebben wij enkele interessante manieren van financieren bedacht.

We mogen er vanuit gaan dat de energieprijzen de komende jaren blijven stijgen. Bij het zelf opwekken van energie ben je minder afhankelijk van de grillen van de energiemarkt. Zo houd je grip op de energierekening.

Er zijn meer mogelijkheden dan alleen zonnepanelen. Wij zullen deze ontwikkelingen blijven volgen en onder de aandacht blijven brengen. Zodat er in Halderberge meer en meer eigen energie wordt opgewekt.

Waarom kiezen voor Energiek Halderberge | om?

Er zijn meer (landelijke) initiatieven om over te stappen naar eigen duurzame energie, bijvoorbeeld onze ‘buren’ Energiek Moerdijk en Energie(k) Vosmeer .
Aansluiten bij Energiek Halderberge | om heeft diverse voordelen:

 • Het is van en voor Halderbergenaren
 • Dichtbij en zichtbaar
 • Je draagt bij aan lokale ontwikkelingen en economie, ook voor de volgende generatie
 • Wij hebben geen winstoogmerk
 • Je kan zelf actief meewerken aan projecten

Wij werken zoveel mogelijk met lokale bedrijven en mensen, om hiermee de lokale bedrijvigheid te stimuleren. Als je aansluit bij Energiek Halderberge | om, werkt je hier ook aan mee.

Voor wie?

Energiek Halderberge | om is er voor particulieren, bedrijven, scholen, verenigingen etc. Kortom: voor iedereen binnen Halderberge die duurzame energie een warm hart toedraagt en stappen wil maken op dit gebied.

Waarom een Coörporatie?

Coöperaties waren vroeger heel normaal. Denk aan boeren, melkproducenten en ook banken. De Rabobank, ooit als Boerenleenbank begonnen, is daar een voorbeeld van. Vandaag de dag komen coöperaties vanuit de burgers steeds meer op. Leden hebben inspraak, er is een bestuur en er zijn vrijwilligers die zich inzetten voor de goede zaak. Als coöperatie kunnen wij ons verenigen en zo gezamenlijk doelen bereiken die los van elkaar moeilijker te bereiken zijn. Wij hebben geen winstoogmerk. Daardoor zijn wij per definitie prijsgunstiger. Zo gaat ook een deel van de opbrengsten naar speciale projecten binnen Halderberge, die wat financiële hulp van buitenaf kunnen gebruiken. Op die manier vloeit er via onze leden (de inwoners van Halderberge) geld richting projecten binnen Halderberge. En verdwijnt het niet naar bijvoorbeeld grote buitenlandse energiemaatschappijen.

Kwaliteit en prijsvoordelen

Als coöperatie hebben wij een lage kostenstructuur. Dat is goed voor de tarieven. Maar een goede prijs betekent niet automatisch de goedkoopste te willen zijn. Want kwaliteit en levensduur zijn van groot belang. Wij selecteren gekwalificeerde leveranciers van ondermeer zonnepanelen en gekwalificeerde installateurs. Bedrijven die voor kwaliteit staan.

Word lid voor €12,- per jaar!

Maak kennis met ons bestuur

Samen voor duurzame energie

 • Onno Eigeman

  Onno Eigeman

  Voorzitter

  Onno Eigeman is sinds eind 2013 de voorzitter van Energiek Halderberge. Hij wou graag beroepsmatig verder met zijn passie voor duurzaamheid en Energiek Halderberge is daar een van de vele dingen van geworden. Onno heeft al diverse duurzaamheidsprojecten getrokken en zit op regionaal, provinciaal en landelijk niveau in samenwerkingsverbanden om de energietransitie te versnellen.

 • Huib Willers

  Huib Willers

  Secretaris

  Huib Willers is sinds eind 2019 bestuurslid van Energiek Halderberge. Door jarenlange werkzaamheden binnen de installatiebranche, is hij ook erg geïnteresseerd in de energietransitie. Naast bestuurslid zijn van Energiek Halderberge is Huib ook een freelancer waarbij hijadvies geeft en cursussen en trainingen verzorgt op het gebied van techniek en management.

 • Rijn Broere

  Rijn Broere

  Penningmeester

  Rijn Broere is sinds begin 2017 penningmeester van Energiek Halderberge. Hij houdt zich bezig met maatschappelijke relevante thema’s, waaronder ook de energietransitie. Samen met het team probeert hij zijn ervaringen vanuit zijn werkzaam leven toe te passen. Naast Energiek Halderberge heeft Rijn ook nog tientallen andere bestuurs- en toezichthoudende functies op het gebied van energie, onderwijs, welzijn en zorg, armoede en cultuur.